O lásce se někdy říká, že prochází žaludkem. Mám-li být upřímná, ona tak nějak prostupuje celé tělo – bez výjimky. Pokud je ale vaší láskou kuchtit něco lahodného v kuchyni, nebo se o tu lahodnost minimálně pokoušet, či naopak – jít si vychutnat exkluzivní um profíka, tohle pořekadlo hravě splníte. I u nás ve Firmě 2.0 se najde dost labužníků a tak přinášíme jejich šťavnatá svědectví.

A dostanete i recept, takoví už prostě jsme… Mlsní 🙂

 

alice_kirs_gurmanAlice Kirš: „Nechala jsem si zavolat kuchaře…“

Oba s Davidem jsme vášnivý gurmáni. Já mám dokonce řetízek se slovem gurmánka na krk – můj nejoblíbenější. Jídlo mě prostě baví a vaření obzvlášť. Proto také pořádáme gurmánské večeře.

Dneska se chci ale podělit o zážitek s kuchařem. Už dobrý rok se s Davidem hecujeme, že si po vynikající večeři v restauraci necháme zavolat kuchaře a osobně mu poděkujeme. Pořád se nedařilo, pořád to nebylo nějak ono, až do té doby než jsme navštívili restauraci Šupina a Šupinka v Třeboni.

Projížděli jsme Třeboní při návratu dobů ze sjíždění Vltavy a její bilboard mě hned oslovil. Stylově zpracovaný nás okamžitě nalákal. Našli jsme jí, ale bylo plno. V Šupině i v druhé restauraci přes cestu – Šupince. Řekli jsme si, že počkáme. Čuchali jsme, že to bude stát za to. A taky, že jo!

Restaurace obyčejná, ale jídelní lístek i personál neobyčejně příjemný. V menu jsme našli snad všechny druhy sladkovodních ryb, které jsme si jen uměli ze školních lavic přírodovědy vybavit.

Volba padla na filátko z pstruha s koriandrovým máslíčkem s grilovanou zeleninou a kapra s červenou řepou. Těmto chodům předcházela fantastická krémová rybí polévka. Chutnala i mě a to je co říct, protože já rybí polévku nejím (letos na Vánoce jsme poprvé udělala výjimku). Také paštika ze sumce byla naprosto skvělá. Dokonale vychucená.

gurman_alice

A hlavní chody? Pecka. Já ryby moc neprožívám (kromě vánočního kapra, toho miluju). Ryby mi vždy přišly takové nějaké mdlé, nevychucené, obyčejné. Ale tohle byla chuťová jízda. Tak skvěle upravené, chuťově vymazlené rybičky jsem ještě nejedla.

Takže ano, čekáte a tušíte správně! Nechali jsme si zavolat kuchaře, kterému jsme s nadšením za zprostředkování tohoto gurmánského zážitku poděkovali. Mladý kuchař (tak v mém věku) se nám vděčně a s úsměvem svěřil, že tahle restaurace aspiruje na best of restauraci v úpravě sladkovodních ryb v Evropě. Pro mě se jedničkou rozhodně stala už v ten den.

 

Markéta DanišováMarkéta Danišová: „Miluju plný dům přátel, které nakrmím…“

Moc ráda vařím, je to můj koníček. Miluju mít náš dům plní lidí, které můžu hostit :). Není nic neobvyklého, že jídla navařím víc, než dokážeme sníst, takže občas u našich přátel neplánovaně přistanou kastrůlky s jídlem.

Předpokládám, že většina mých kolegů vám poskytne recepty vegetariánské, zdravé či dokonce raw-food pokrmy. Já vám pošlu jeden pořádně masový, a navíc skoro bezpracný. Je ideální, pokud čekáte velkou návštěvu: večer si suroviny připravíte, ráno vše vrazíte do trouby a pak se dopoledne můžete věnovat návštěvě, zatímco se domem line báječná vůně.

Rozstřelené ražniči
Množství surovin si upravte podle počtu strávníků, všechno dáváme tak nějak ve stejném poměru.

Potřebujeme:

Vše dáme do hlubokého plechu, promícháme, osolíme, podlejeme vývarem, plech zakryjeme alobalem, rozehřejeme troubu na 170, vrazíme tam plech s masem a na dvě hodiny na něj naprosto zapomeneme (neodkrývat alobal!) V průběhu procesu si uvaříme jasmínovou rýži a za dvě hodiny můžeme podávat.

 

kac_2005Kateřina Svobodová: „Mám novou lásku“

Ráda dělám taková ta „rychlá jídla“ – neomáčková, jen hodit na pánev pěkný kus masa, trochu něco barevného v podobě všemožné doma dostupné zeleniny a tradááá – chutné jídlo hotovo.
Nedám dopustit na poctivý olivový olej a sádlo. Jenže pak jsem objevila kokosový olej. Dar z nebes – vlastně z kokosových palem a jejich úžasných plodů, které mimochodem zbožňuju i v sušené podobě jen tak samotné, nebo v čemkoliv od müsli počínaje, přes různé tyčinky a kokosky a koláčem či roládou konče.
Tenhle olej je naprosto úžasný na smažení. Ano, a hlavně na maso! A zeleninu taky. Nejen, že krásně voní při samotné akci, a váš byt tak neprošpikuje typická vůně škvařících se živočišných tuků, ale navíc nezanechává na mase žádnou chuť, pachuť, ale ani mastný film. Fascinující!
Palačinky jsou na něm naprosto boží. Buchtu krásně provoní a dodá zvláštní nádech, prostě jiný level než dostanete z másla. Stačí jen lžička. V detailech je kouzlo 😉
Kdo ještě nezkusil, rozhodně se o mnoho ochudil.

 

David KiršDavid Kirš: „Poznat ten okamžik kdy vařit bez receptu!“

Nikdy nevařím podle receptu. Dobře, málokdy. Vždy mám potřebu si přidat něco svého. A výsledek? Jak kdy. 🙂 Asi je to jako v životě. Člověk musí poznat, kde se řídit receptem někoho jiného a kde už je to jen na něm. Každopádně, je třeba si věřit. Takže v naší kuchyni jsem „skvělý“ kuchař, ale hlavní slovo mají samozřejmě ti u stolu.

 

A co váš gurmánský tip? Podělte se