Gurmáni 2.0 – Vychutnejte si nebe v hubě!

Dnes začnu počasím. Je totiž optimální pro růst hub 🙂 A ony rostou! A my máme vyzkoušený nebeský recept…
Víte jak začít zdravě, jednoduše a skvěle nový den – nebo nově skvělý den?
Také jsme našly způsob jak se nezbláznit při nakupování a už nikdy neopomenout nic důležitého, protože vracet se dvakrát do obchodu nebolí, ale když byste místo toho mohli odpočívat nebo si hrát s dětmi… to bolí.
A přidáme k dobru i variaci na téma bramborák, nechaly jsme ho dospět a pokročit o “level výš” a abeceda (někomu spíše zahrádka) to jistí písmenem C. Trochu rébus, co… ale dobrý, bude chutnat 😉

Lahodné čtení a příjemné experimentování 😉

 

Markéta MálkováMarkéta Málková: “Nákupy mám vychytaný ;-)”

Miluju pořady o vaření. Miluju recepty, které jsou jednoduché, hotové pokrmy ve výsledku výborně vypadají a navíc se dají zvládnout za krátkou dobu. Moc ráda mám italskou kuchyni. Ale ať už má člověk rád jakokouliv kuchyni, musí mít doma suroviny, ze kterých bude kouzlit.

Když jsem po porodu svého syna potřebovala shodit několik “desítek” kilogramů, jednoduše jsem si plánovala nákup potravin na další týden. Času nebylo na rozdávání a já si musela nějak poradit, jak dostat do domu potraviny, které potřebuji, a zároveň mě nebudou lákat hřešit.
Není nic horšího, než když jdu do obchodu a nevím, co budu vařit. To v košíku může taky skončit kombinace potravin, které jsou spolu těžko kombinovatelné 🙂

Záměr byl jasný: lehké, zdravé a výživově bohaté potraviny. V tom čase mi byl výborným pomocníkem “Weekly menu planner“, který vlastně používám dodnes. Během pár minut si vypíšu seznam jídel/potravin na několik dalších dní, do shopping listu zapíšu potřebné ingredience a suroviny a můžu vyrazit na nákup. Vím, co budu připravovat, v obchodě nemusím z hlavy lovit recepty a jejich suroviny a pokladny vzpomínat: “….co já jsem to ještě chtěla koupit?” 🙂

 

martina_vaclavikovaMartina Václavíková: “Zasadila – nesklidila a přesto ochutnala!”

Když jsem letos zvažovala, které plodiny zasadím na zahrádku, rozhodla jsem se, že vyzkouším cukety. Z různých stran jsem slyšela, že z cuket se dá udělat spousta dobrot, tak jsem se těšila na velkou úrodu a experimenty. Bohužel záměr nevyšel a z cuket mi nevzešla ani jedna 🙂
Ovšem nemusela jsem truchlit, tchýně sklidila velkou úrodu a podělila se. A já se s vámi chci taky podělit – nikoli o cukety, ale o recept 🙂

Cukeťáky
Pro někoho známá věc, pro mě příjemná novinka. Jsou to vlastně bramboráky z cuket 🙂
Oloupeme cukety a zbavíme jadýrek, nastrouháme na struhadle. Důležitá věc – vyždímem vodu, jinak by z toho vznikly slizké, nekřupavé trhance. No a přidáme všechno, co se dává (i nedává) do bramboráků: česnek, vajíčko, sůl, pepř, majoránka, zahustit hladkou moukou. Dá se nastrouhat uzenina, případně tvrdý sýr, niva… fantazii se meze nekladou.
No a pak můžeme usmažit jako bramborák nebo dát na plech jako sekanou a upéct. Je to mňamka i za studena.
Zkoušela jsem i kombinaci půl brambory a půl cukety. Taky supr!!!
Tak dobrou chuť.

 

Bohdana KabátováBohdana Kabátová: “Nejlepší start dne!”

Minulý rok v létě jsme si doma začali dělat skvělé snídaně. Musím říct, že jsem si je opravdu zamilovala, protože mě zasytí, dobře vyživí a mám po nich spoustu energie. (To se nedalo říct o klasických snídaních založených na pečivu, kterým jsem holdovala dříve). S výjimkou chladných zimních dnů, kdy osobně dávám přednost třeba teplé ovesné kaši, začínáme den ovocnými kašemi.

Příprava je rychlá a velmi jednoduchá, a výsledek voňavý a moc dobrý 🙂 Mou oblíbenou kombinací je banán s jablkem. Pro dvě osoby rozmixuji 3 střední banány a 1-2 jablka na hladkou kaši. Tu pak na talíři ještě doplním o různá semínka a ořechy. Nejčastěji přidávám pekanové ořechy, vlašské ořechy, mandle, slunečnicová semínka a lněná semínka. Teď, když nám na zahradě dozrávají ostružiny, borůvky, rybíz a měsíční jahody, přidávám si je do kaše také. Krásně zvýrazní chuť a baví mě vyběhnout bosky na zahradu do orosené trávy a rovnou z keříků si posbírat, na co mám zrovna chuť.
Na závěr si snídani (opět podle chuti) dochutím a zároveň dozdobím lístky čerstvé máty nebo stévie. Pak už si jen vychutnávám tu kombinaci různých chutí a kochám se třeba výhledem z naší terasy 🙂

Boží snídaně

Tuto snídani je možné udělat z jakéhokoliv ovoce, které má člověk rád, a které je třeba zrovna sezónně k dispozici. Totéž platí i o semínkách a ořeších. Stačí dát průchod vlastní fantazii a chutím. To na tomto receptu-nereceptu miluji, že snídaně může být pokaždé jiná.

Na závěr musím říct, že úplně nejvíce si tuto mou oblíbenou snídani vychutnám pokaždé, když mi ji připraví můj milovaný muž. A to je docela často… 🙂

 

iveta-kisovaIveta Kišová: “Spořádáte klidně celý pekáč!”

Tento recept nepatří mezi lehká jídla (směrem k žaludku), ale je lehký na přípravu (a peče se sám!). Je zrovna houbová sezóna, tak je i aktuální, a protože jsme jej měli včera na oběd a ve dvou spořádali celý pekáč jak to bylo dobré. Je to recept z internetu a už jeho přečtení (autorka je zřejmě veselá kopa) Vám vykouzlí úsměv na tváři, ovšem to není nic proti tomu, co Vám vykouzlí v ústech první sousto…

Jak píše autorka – NEBE V HUBĚ… prostě mňam!

Na konec jedna minutová video-inspirace 😉

 

Podělíte se o váš gurmánský tip?

 

Katka Svobodová

Jsem úplně normální vodnářka, která miluje psaní. Proto píšu… A co vy, taky děláte to, co vás baví? Více o mne na www.pismenkovakralovna.cz

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.